1 Mayıs 2017 Pazartesi

Kırmızı Göl ( Laguna Roja )


La Laguna Roja, Şili'nin Tarapaca idari bölgesinde denizden 3700 metre yükseklikte bulunan bir doğa harikasıdır. Aymara yerlileri tarafından kutsal bir obje olarak görülüyor. Tipik bir krater gölü olarak görünen gölün, hemen yanında laguna verde ( yeşil göl ) ve laguna amarilla ( sar göl ) bulunuyor.

Laguna Roja Uydu Görüntüsü

Laguna Roja'nın su sıcaklığı 40-50 derece arasında, genişliği yaklaşık olarak 100 metre. Derinliği hakkında herhangi bir bilgi yok, suyunun sıcaklığından dolayı ölçme yapılamıyor. 

Laguna Roja
Aymara yerlileri tarafından kutsal sayılıyor, yan tarafında bulunan Laguna Verde erkek, Laguna Roja ve Amarilla kız kardeşler olarak tasvir ediliyor. Efsaneye göre uyumsuz kişiler göle yaklaştığında, su yüzeyinde kabarcıklar oluşuyor. Bir diğer efsaneye göre, uzun süren kuraklık zamanında üç genç kız Tanrılara kurban edilmek üzere buraya bırakılıyorlar. Üç kızın gözyaşları değişik renkte akarak bu üç göl oluşuyor.

Aymara Yerlileri

Nasıl gidilir? Göle gitmek içim İquique şehrinden günü birlik turlar düzenleniyor. Araba kiralayarak kendi imkanlari ile gitmek de mümkün. Göle ulaşmak için düzgün bir yol yok, 4x4 araçlarla bile belirli bir noktaya kadar gidilip devamında yürümek lazım. İnternette yazdığına göre Aymara yerlileri bazen para istiyorlarmış, vermeden geçmemek lazım.

Bu doğa harikasının videoları için : 

https://www.youtube.com/watch?v=7-StUHs5VqE

Gölün bulunduğu bölgenin yapıldığı program, son 5 dakika göle ait. Şili İspanyolca'sı ve halkın yaşamını görmek için

https://www.youtube.com/watch?v=RzXFbEYdatk

https://www.youtube.com/watch?v=KFaGVYqLk88