7 Aralık 2014 Pazar

Santiago'da Yaşam

1541 yılında Mapocho Nehri'nin kıyısında, And Dağları'nın eteklerinde kurulmuş olan Santiago, bugün 6 milyonluk nüfusu ile Şili'nin en kalabalik şehridir. Başkent olmasının yanında, yerli ve yabancı bir çok firmanın genel merkezlerinin burda olmasından dolayı şehir her gün büyümekte.

Şehirde hayat çok hızlı, herkes bir yerlere yetişmek için uğraşıyor. Santiago 32 belediye ayrılmış, kiminde bu insanlar nasıl yaşayabiliyor diyeceğiniz fakirlik, kiminde acaba başka bir ülkeye mi geldim diyebileceğiniz zenginliği görmek mümkün. Bu şehirde gözünüze çarpan bir özellik, hemen hemen herkesin sırt çantası ile dolaşması olabilir. Santiago'da hayat kimileri için sabah 5:30 da başlar, yaz-kış havalar serin olduğu için sabahları bu insanlar ceket yada yelekle evden ayrılırlar, gün içersinde hava sıcaklığı artınca eşyalarını bu sırt çantasında saklarlar.
Santiago Belediyeleri

Tüm ülke genelinde olduğu gibi burda da çok genç anne mevcut. Okullarda cinsel eğitim, hamilelikten korunma yöntemleri anlatılmasına ve bunun için ücretsiz doğum kontrol hapları verilmesine rağmen, bunun önüne geçilemiyor. Zaten genç yaşta anne olan kızların çoğu, ekonomik seviyesi düşük ailelerden geliyor. Her nasıl oluyorsa bu kızlar Flaite denen erkeklerle gezmeyi çok seviyorlar. Bu flaite denen tipler, düşük bel pantalon, rapçi şapkası, rapçı ayakkabısı, cep telefonundan yüksek sesle müzik dinleyen ve bizdeki deyim tabiri ile yavşak yavşak gezen tipler.
Tipik Flaite
Santiagolu'lar da bu hızlı yaşama alışmışlar, herkes bir yerlere koşturuyor. Aynı bizdeki büyük şehirlerde ki gibi herkes kendi dalgasında. Kenar mahallelerde komşuluk ilişkileri mevcut olsa da apartman yaşamı bu ilişkiyi öldürmeye başlamış. Zaten Santiago'da güvenlik sebebiyle çoğunluk apartmanda yaşamayı tercih ediyor. Yer evler hırsızlıklara müsait olduğu için, demir parmaklıklar, elektrikli teller ve alarm sistemiyle korunuyor, genede hırsızlıkların önüne geçilemiyor. İçki satan marketlerde belirli bir saatten sonra, içeri müşteri almıyor parmaklıkların arkasından satış yapıyorlar. Zengin mahallerinde durum farklı, orda 24 saat devriye gezen güvenlik ekipleri mevcut.

Tipik Yer Ev
Çoğunluk apartmanlarda yaşıyor demiştik, son yıllarda yapılan apartmanlar çok modern. Deprem kuşağında olmasına rağmen 20-25 katlı apartmanlar mevcut. Büyük depremde ve ondan sonraki depremleri yaşadığım için apartmanlar güvenli derim. Santiago'da park yeri problem olduğu için yeni yapılan apartmanlar binanın altına 2-3 kat park yeri yapmak zorunda, apartmanın dışında yada bahçe giriş kapısı girişinde sonrada ziyaretçiler için park yeri ayrılıyor. Evi alırken, park yeri ve ardiye deposu ekstradan satılıyor. Biz bu şekil almıştık, arabamız olmadığı için park yerini kiraya verdik, aylik 50 dolar karşılığında. Apartmanlarda 24 saat görev yapan Conserje adı verilen personel çalışır. Görevleri sadece giriş-çıkışı kontrol etmek, ziyaretinize gelen yada siparişinizi getiren kişileri deftere kayıt eder ve size haber verir. Şili'de zemin kat kavramı yok, asansörde numaralar 1 den başlıyor. Apartmanlar modern hemen anlatayım nasıl. Apartmanı yapan mimari firmaya göre değişik olabililr ama çoğunda aynı. Bizim apartman için : giriş katında apartman toplantılarının, çeşitli kutlamaların yapılması için bir salon mevcut ve kullanım ücretsiz (aslında aylık aidatta kullansan kullanmasan apartman masrafı adı altında alınıyor), jimnastik salonu, sauna, çamaşır ve kurutma makinlerinin olduğu yer. Her apartmanda stüdyo tipi daireler var stüdyo tip dairelere çamaşır makinesi konacak yer yapılmıyor, bunun için parayla apartmanın makineleri kullanıyor, yıkama ve kurutma ücreti her sefer için 2 dolar. 11. katta ikiye bölünmüş teras var burası mangal yapmak için kullanılıyor, her bir bölümde 15-20 kişi rahat mangal yapabilir. Buranın temizliğinin yapılması gerektiği için ücretli ve önceden ayarlamanız lazım. 16. kat havuz bölümü, 1.60 x 5.50 boyutunda bir havuz. Kimi apartmanlarda giriş katında da olabiliyor havuz.
Binanın Tanıtım Amaçlı Resmi
Santiago'da trafik sabah ve akşam saatlari çok yoğun olur. Burda ana yollar 4 şeritli, 2 şerit normal araçlara, 2 şerit otobüs ve taksilere ait. Sabah trafiğinde normal şerit akmaz iken otobüs ve taksi şeridi akıcı olarak devam eder. Bu şeritlere sadece dönüş yapma amaçlı girebilirsiniz, kamera ile takip edilen bu yollarda 2 kamera da otobüs şeridinde gözükürseniz 80 dolarlık bir ceza yollarlar. Ana yoldan ara sokaklara dönerken dikkat etmek gerek, bu sokaklar sadece gidiş ve dönüş şeklinde. Şili'de öncelik yayalara ait, yaya geçidine geldiğinizde bütün araçlar durmak zorunda, tabi sizde dikkat edin çok hızlı gelen arabanın duramama ihtimali mevcut. Sadece burda gördüğüm ve artık herkesin nefret etmeye başladığı bir sistem var. Ana yoldan sola ve sağa dönüşte araçlara yeşil yanıyor ve yayalarada yeşil yanıyor, öncelik yayalarda olduğu için araçlar bekleme yapmak zorunda buda sabah ve akşam yoğun saatlerde trafiği çekilmez hala getiriyor. 
Alameda
Daha önce ne yenir ne içilir diye yazmıştım, biraz da gece hayatına değinelim. Santiago'da diskolara girmek için dam gerekmiyor, giriş ücretleri 10-20 dolar arasında değişir. Her diskoda vip bölümü var, buraya giriş biraz da pahalı. Gece hayatının yoğun olduğu yer Bellavista. Her tarzdan disko, pub, ayak üstü bir şeyler içmek için mekanlar mevcut, patio adını verdikleri iç kısım daha bir elit fakat fiyatlarda pahalı. Disko harici mekanlar saat 2 de servisi bitirmek zorunda, son zamanlarda artan olaylar sebebiyle böyle bir uygulama başlatıldı. Diskolar sabah 4-5 e kadar açık. Disko sevmeyenler için, şehir merkezinde güzel publar, şarap evleri ve canlı müzik yapan yerler mevcut. Hafta içi çarşamba günleri after office adı altında bir aktivite mevcut, buraya gitmek isterseniz kılık kıyafetiniz iyi olsun, spor ayakkabı ile gelenleri almıyorlar. Zaten gelenlerin çoğu iş çıkışı stres atmak isteyen ofis çalışanları olduğu için çoğunluğun kıyafeti iyi durumda.

Patio Bellavista
Yazının bu kısmı biraz erkekler için. Santiago'da her türlü eskort hizmeti bulunuyor, ücretler 40 dolardan yukarı doğru gidiyor. Şili kızları yabancı erkekleri çok sever, bunun için ispanyolca'nız olması gerekli çoğunluk İngilizce bilmiyor. Santiago'da erkeklerin gittiği yerlerden biri cafe con piernas. Buralar kahve içilen mekanlar, özelliği mini etekli yada iç çamaşırlı bayanların servis yapması. Kendi aralarında kalite kalite ayrılıyorlar, şehrin en kalabalık caddesi olan Paseo Ahumada'da bu kafelerde mini etekli bayanlar servis yapar, müşteriler bayan ve erkektir amaç sadece kahve içmek. Ara sokaklara girdikçe mini eteğin boyu kısalar, en son iç çamaşır yada bikini ile servis yapılan kafelere kadar gider. Bazı kafelerde happy hour denen bir an var, ne zaman olacağı bilinmiyor happy hour olduğuna bayanlar iç çamaşırın yada bikinin üst tarafını fora edip servis yaparlar 1-2 dakikalık bir aktivitedir. Ara sokaklarda ki servis yapan bayanlar dışarı çıkalım, bugün yaş günüm gibi bahanelerle erkekleri yolarlar aman dikkat...

Cafe Con Pierna
Cafe Con Pierna

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder