30 Kasım 2014 Pazar

Şili ve Teleton Mucizesi

Teleton 1978 yılından bu yana  her iki senede bir (sadece başkanlık seçimlerinin olduğu yıllarda yapılmayan) düzenlenen bir organizasyon. Orginazyonun isim babası Şili halkının çok sevdiği Don Fransisco ( gerçek ismi Mario Kreutzberger)

Don Francisco
Orgizasyonun amacı, Şili'de doğuştan yüreme yeteneği olmayan yada ilerki yaşlarda bu yeteneğini kaybeden çocukların tedavisinin ücretsiz olarak karşılanmasıdır. Bu orgizasyon sayesinde Şili'de dilenen özürlü çocukları göremezsiniz. 

1947 yılında Çocuk Felci Geçiren Çocuklara Yardım derneği kuruldu. Bu çocukların aileleri ve doktorlar Luis Calvo Hastahanesi'nde bir rehabilitasyon merkezinde çalışmalarına başladı. Bu merkezin masraflarını karşılamak için her yıl Bingo organizasyonları düzenleniyordu. 1950 yılında bu örgüt salgın hastalıklarla da ilgilenmeye başladı. 1975 yılında kadar bu örgüt sorunsuzca işlerken, maddi problemler ortaya çıkmaya başladı. 

Don Francisco Tvn kanalında davet edildiği bir programda bu örgütün başkanı olan Ernesto Rosenfield'i tanıdı. Daha sonra bu örgütün çalışmalarını yerinde gördü ve çok etkilendi. Kendisine aktarılan maddi problemler üzerine milyonlarca dolar değerinde yardım toplayacağına söz verdi. Tek tek bütün kanal, radyo, gazete sahipleriyle konuşup bütün ülkede başlayacak olan bir organizasyona önderlik etti. Askeri rejime rağmen Don Francisco tüm Şili'yi tek bir vucut haline getirdi. 8 aralık 1978 yılında ilk Teleton organizasyonu ile 84 milyon peso yardım topladı. ( O tarih te 2,5 milyon dolar)

İlk Teleton ( Mucizeyi Gerçekleştirelim )
İlk programın tutulmasından sonra, program bir organisyon adı altında toplandı ve amaç olarak tüm Şili'de tedavi ve rehabilitasyon merkezleri kurulmasını benimsedi. Şu an Şili'de 13 adet merkez faal ve 3 şehirde yapımı devam eden merkezler bulunmakta. Programın amacı her 100 km. de bir merkez kurulması.

Teleton Merkezi
Teleton'un işleyişi nasıl? Teleton'un hangi tarihlerde yapılacağının açıklanmasından sonra, Teleton'a destek veren firmalar marketlere teleton logolu ürünlerini yolluyorlar. Her firma satılan üründen bir kısmını teleton'a ayırırıyor. Bu meblağ firmalara göre değişmekte. Bu yıl 28-29 kasım tarihleri arasında gerçekleşti teleton. Başlangıçta toplanması gereken miktar belirleniyor ve bu miktar Şili'deki şehirlere bölünüyor. Kasım başında bu yana okullar, sosyal gruplar, fırmalar kendi aralarında yardımları topluyorlar. 28 kasım akşamı Teleton Tiyatrosu'nda ülke başkanı ve bakanların katıldığı bir programda Don Francisco açılışı yaptı. Bu açılıştan sonra toplanan yardımlar banka hesabına geçmeye başladı. Bu yıl toplanması gereken meblağ 25.445.520.245 peso idi.( 41,8 milyon dolar)

İkinci gün Estadio Nacional'da sanatçıların konserleri düzenleniyor ve toplanan miktar anons ediliyor. Don Francisco öyle bir üslüp takınıyor ki herkes istenilen meblağa ulaşılamayacağını düşünüyor, arada Don Francisco evde oturcağınıza bankaya gidin deposito yapın diyerek çıkışlar yapıyor. Estadio Nacional organizasyonun en renkli bölümü. İlerleyen saatlerde büyük firmaların temsilcileri gelmeye başlıyor ve tansiyon biraz düşmeye başlıyor.

Örnek olarak Coca-Cola'nın Şili müdürü geliyor, bir ay boyunca satılan ürünlerimizden şu kadar meblağ toplandı ve bizde bu meblağın 2-3 katını bağışlıyoruz diyerek bağış miktarını belirtiyor. Benim hanımın çalıştığı fırmada, tüm işçiler kendi bütçesinde para topladılar, firma toplanan bağışın 10 katını bağışladı. Diğer firmaların katılımıyla bahışlar toplanmaya devam ediyor. Bazı ünlüler telefon başında, bazıları ise şahsi eşyalarını açık arttırmada satılması için yollanıyor. Alexi Sanchez'in imzaladığı Arsenal forması 1320 dolara satıldı. En son Şili'li zenginler sahneye geliyor, kısa bir konuşma ile yapacakları bağış miktarını açıklıyorlar. Bu sene Banco De Chile'nin sahibi olan Luksic Ailesi, Antofogasta'da yapılan merkezin tüm masraflarının karşılanmasını ve 2,5 milyar peso yardımda bulunacağını bildirdi. Gecenin sonuna doğru toplanan miktar 21,7 milyar pesolarda gezerken, ben bile bu sene malesef istenilen miktar toplanamayacak diye düşünmeye başladım. Saat 01 sularında Don Francisco programın artık biteceğini ve miktarı açıklayacağını söylediğinde yüzünden düşen bir parçaydı ama hesabın en son kontrol edilmesiyle birlikte ekrana yansıyan görüntüde 26,8 milyar pesoluk bağış toplandığı açıklandı. Şili'lerin dediği gibi küçük bir ülkeyiz ama kalplerimiz büyük, bir kez daha teleton'da istenilen meblağ geçilmiş oldu. Gece saat 02 sularında ise miktar 28,1 milyar peso. (46,3 milyon dolar)

Bu kadar büyük organizasyona karşı çıkanlar var mı? Elbetteki var, Şili'de yapılan bağışlar vergiden düşmekte. Bu yüzden bazı kesimler, büyük şirketlerin bu orgizasyonu kullanarak vergi ödemekten kaçtığını, bu firmaların teletona destek vererek mallarının daha çok satılmasını sağladığını hatta ve hatta Don Francisco'nun toplanan paradan kendi hesabına aktardığı söylenmekte. Her ne olursa olsun bu senede başardılar. Belki böyle bir uygulama bir gün Türkiye'de de gerçekleşebilir.

Viva Chile Mierda

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder