23 Kasım 2014 Pazar

Santiago Hakkında

Yazılarım daha çok yaşamakta olduğum Santiago şehrini anlatacağı için, Santiago'da ne yapılır, nereler gezilmeli, ulaşım nasıl sağlanmalı, güvenlik ile ilgili bilgileri paylaşacağım.

Santiago'ya geldiniz, kalacak olmuş olduğunuz yerde dinlendikten sonra artık dışarı çıkıp Santiago'yu keşfetmeye hazırsınız. İlk olarak taksi olayını unutun, burada taksiler 250 yada 300 peso ile açılış yapıp her km. de 90 - 100 peso artışı yaparlar. Hemen en yakinda bulunan metro istasyonuna gidin ve bir 'tarjeta bip' edinin, fiyati 1100 peso, bütçenizede göre dolum yaparsınız. Metro ücreti 700 peso, bip in avantajı metrodan sonra 2 saat boyunca otobüsler bedava. Santiago'da ulaşım çok kolay, ara sokaklardan bile otobüsler sizi en yakın metro istasyonuna kadar götürür. Metro istasyonuna gidin ve şunu diyin 'Quiero comprar tarjeta bip' karta dolum yapmak için metro istasyonunda 5000 peso verip elininzle iki işareti yaptınızmı 2000 peso yüklerler. Bu kart mutlaka olsun, ulaşımda fazla para harcamazsınız, metro gece saat 23 e kadar açık, otobüsler 24 saat çalışıyor. Son zamanlarda bu kartı kullanamadan binenler çok olduğu için bazı duraklarda kontroller yapılıyor, cezası 60 bin peso. Bir de tipik Türk taktiği vereyim metro 700 peso demiştik, otobüsler 660 peso, kartınızda 300-400 peso gibi bir meblağ kaldığında metroya binemezsiniz fakat otobüslerde kart bakiyesi eksiye düşer ve bir diğer yüklemede farkı düşürürler. Bunu anlatmamın sebebi son gün kartınıza para yüklemeyeyin işte bu sistemle gezersiniz kart da hatıra olarak kalır :)

http://www.transantiago.cl/es/recorridos-y-paraderos/mapas.html bu sayfada Planifica tu viaje dediği bölümde bulunduğunuz yerin adresi ve gideceğiniz yerin adresini yazarak size hangi metro hattı, metrodan inince hangi otobüsü kullanmaznız gerektiğini detaylı olarak gösterecektir.


Tarjeta Bip


Santiago Metrosu
Santiago düz bir şehir olduğu için, bisikletle gezmeye uygun. Bazı metro istasyonu çıkışlarında bisiklet kiralayabilir, gideceğiniz güzergahta bisikleti teslim edebilirsiniz. 

Bisiklet kiralama istasyonu


Dünyanın her yerinde olduğu gibi Santiago'da belirli saatten sonra gitmemeniz gereken yerler var. Şehir merkezi genelde sakin, fakat civar ilçelerde, terminale yakın yerlerde kap kaç yoğun. Özellikle cep telefonu ile konuşurken dikkat edin, arkadan gelen biri anında telefonu götürebilir. Bir diğer husus ise, evsiz insanların sigara içtiğinizi gördüğünde gelip sizden sigara dilenmesi. Verin geçin, bazıları sigara vermediği için agresif davranıp saldırabilir. Kap kaç olayına maruz kalırsanız, sakın tiplere bulaşmayın, tek gibi görünse de 2-3 yancısı vardır.

Santiago'da ne yapılır? Buranin halkı hafta içi çalışır, hafta sonuda eğlenceye ayırır. Yazın evde mangal partileri, plaj gezmeleri, piknik alanları yada alışveriş merkezlerinde vakit geçirirler. Ben size görülebilecek yerler hakkında bilgiler vereyim 

Cerro San Cristobal : Barrio Bellavista'nın da bulunduğu sokak olan Pio Nono'nun sonunda yer alır. Şili'lerin dediğine göre dünyanın en büyük açık hava parkıdır (alan olarak) Araba, bisiklet, yaya olarak çıkalabildiği gibi (aşağı yukarı 8 km.) fünekular dedikleri aletlede çıkış yapılabilir. Fünekular hayvanat bahçesi girişinde ve tepede olmak üzere iki durağa sahiptir, aşağı son iniş saat 20 de olur, bu inişi kaçırırsanız yaya olarak inmek zorunda kalırsınız ve geceleri tekin bir yer olduğu söylenmez. En tepede çok güzel Santiago manzarası vardır, dolunay olduğu zamanlar güzel fotoğraf imkanları yakalarsınız. En tepede ise Virgen Maria heykeli vardır, bazı dindar aileler evlendikten sonra buraya gelip dua ederler, zaten heykelin alt tarafında da ayin alanı mevcuttur. Bir diğer olayda yürüyerek buraya çıkıp heykele dokunup aşağı tekrar yürüme olayı var, daha çok sporcuların yapmış olduğu bir şey, ben denemedim hiç gözümde kesmiyor zaten.
Kuş Bakışı Cerro San Cristobal


La Moneda : Metronun La Moneda durağında bulunan Şili Başkanlık sarayı, hafta sonu ziyaretçilere açık. Hafta içi etrafında gezebilir alt tarafında bulunan müzeyi ziıyaret edebilirsiniz. Hafta sonları erken saatte yapılan nöbet değişiminide denk gelirseniz keyifli bir gezi olur.
La Moneda

Cerro Santa Lucia : Santa Lucia metro durağında bulunan park. Santiago'nun kurulumuna başlanan tepe olarak bilinir ve her gün saat 12 de yapılan top atışıyla saatin 12 olduğu haber verilir. 
Eski bir resimde Cerro Santa Lucia


Mercado Central : Santiago'nun balık hali, içersinde güzel restronlar bulunur fakat turistik bir yer olduğu için fiyatlar biraz pahalı, aynı yemekleri daha ucuza yiyebileceğiniz yerler mevcut. Metronun Puente Cal y Canto durağının yakınındadır. Balıkçılardan, manavlara, kasaplara, turistik eşya satan dükkanlar ve lokantalar ile geniş bir yelpaze sunar.
Mercado Central

El MIM (Museo Interactivo Mirador) : Mirador metro istasyonu yakınındadır. İnteraktif bir müzedir, çocuklu ailelerin hafta sonu için vazgeçilmezi. İngilizce bilgi için
 http://www.mim.cl/prontus_mim/site/edic/base/port/museo.html

Museo Histórico Dominico :  Cerro Blanco Metro istasyonu yakınında bulunan bir müze. Eski arşivlerin, kıyafetler sergileniyor, ufakta olsa görülmeye değer. 

La Chascona : Pablo Neruda'nın Santiago'da bulunan evi. Fernando Márquez de La Plata 0192 adresindedir. Cerro San Cristobal'a çok yakın olduğundan önce burası gezilip daha sonra tepeye çıkılabilir.

Barrio Bellavista :  Santiago'nun gece hayatının geçtiği sokak. Çeşit çeşit barlar, diskolar ve restaurantlar bulunur. Baquedano metro istasyonundan çıkıp sağ tarafa doğru yürümeniz gerekir. Yalnız tavsiyem iç kısımda yer alan Patio Bellavista'ya gitmeniz. Cadde üstünde gece istenmeyen olaylar yaşanabiliyor.

Patio Bellavista


Cajon Del Maipo : Santiago'lu ların piknik yapmak için gittiği yerlerden biri. Nehir kenarında bulunan köyler, yol üstünde ürünlerini satan köylüler ve büyük alanlara kurulmuş piknik alanları. İçerde havuz, spor tesisleri, oteller bulunur. Araba olmadan gidiş-dönüş zor olduğundan turistik rehberlerde yer almaz. Santiago'da arkadaşınız varsa rica edin götürsün. Hafta sonu için iyi bir alternatif olur. Rafting, trekking vs.. bolca aktivitelere katılırsınız.  http://www.cajondelmaipo.com/

Rodelbahn : Arabasız ulaşımın zor olduğu yerlerden biri. Tepede kurulu bir tesis paintball, tellerden aşağıya kayma (valla ismini çıkaramadım) ve piknik alanlarının olduğu bir yer. İstenirse dağ yürüyüşleri yapılmasına imkan veren parkurları mevcut. Detaylı bilgi
 http://www.rodelbahn.cl/rodelbahn_en/?lang=es

Plaza de Armas : Santiago'da kurulu olan ilk katedralin olduğu meydan. Metronun universidad de chile durağında inip Paseo Ahumada  Caddesini (bir nevi İstiklal Caddesi) yürüyerek ulaşırsınız. Bu sokaklarda gösteri yapan palyoçolar, dini konuşmalar yapan insanlar ve sokak sanatçıları bulunur.

Tabiki daha bir çok gezilecek yer ve müze var, benim aklıma gelen ve en çok gezilen yerler bunlar. Bir diğer yazımızda ne yenilir, ne içilerde görüşmek üzere.




1 yorum: