21 Kasım 2014 Cuma

Şili Seyahati


Seyahatinizi planladınız, Şili'de karar kıldınız ve ucak biletinizi aldiniz artık yolculuğa hazırsınız. Şili Devleti Türk vatandaşlarına 3 aya kadar vize uygulamıyor, fakat son zamanlarda girişlerde üstünde yeterli para, kredi kartı olmayan Türk Vatandaşları'nın geri çevrildiği bilgileri geliyor. Ne ilk geldiğimde, ne de diğer seyahetlerimde bana üstümde ne kadar para olduğuna dair bir soru sorulmadı.

Uçakla geliyorsanız ve biletiniz Santigo'ya kadarsa ( diğer şehirlere gitmek için de mecbur Santigo'ya iniyor uçak ) Comodoro Arturo Merino Benítez Uluslararası Havalimanı geliyorsunuz demektir. Havalimanının web sayfası http://www.aeropuertosantiago.cl/ 

Uçak inişe geçmeden önce size doldurmanız gereken bir belge veriliyor, Şili'de nerede kalacağınız, ne kadar süre ve ne maksatla geldiğiniz, üstünüzde yüklü miktarda para varmı ve en önemli ayrıntı olan yanınızda yiyecek - içecek getiriyormusunuz. Şili iklim olarak diğer Güney Amerika ülkelerinden farkli daha değişik bir tabiatı var ve korumak için dışardan gelen ürünler konusunda çok katılar. Gelirken yanınızda hayvansal ürünler ( et, süt, bal, peynir vs..., çiçek ) getirmeyin, kesinlikle yasak. Bu verilen belgede yanımda bir şey getirmedimi seçerseniz ve bavulunuzda yakalarsa para cezası hatta sınır dışı edilmeye kadar yaptırım var. Zaten uçakta da size söylerler ''Si los declaras todo se aclara'' ( deklare edersen kolayı var ) o maddeyi seçerseniz ve üstünüzde çıkarsa, sadece ürüne el koyarlar ama ceza ödemezsiniz ( 5 sene önce bir kilo peynir için 85 us$ ceza kesmişlerdi bana ) Bu video size biraz fikir verebilir.
https://www.youtube.com/watch?v=lc_2Mo5DrAw&noredirect=1 

İlla bir şeyler getircem diyorsanız kapalı olmak kaydıyla çay, hazır çorba ve tatlılardan getirin, malesef burda yok ( kendi damak zevklerine göre var ama hazır işkembe, kelle paça çorbası yok) Zaten tatile geliyorsunuz, uğraşmayın böyle şeylerle buradaki yemekleri tadın, yaşamaya geliyorsanız zaten unutun geride kalanları.

Kontrol işlemlerini geçtiniz ve dışarı çıktınız, buradan sonrası sizi almaya gelen kimse yoksa ne yapmalı? 


1- Bagajınızı aldığınız yerde taksi acentalarının ofisleri var. Hava alanından gideğiniz otele yada eve kadar tek tarife üstünden fiyatlandırmalı. 20-25 bin peso civarı ve ücreti orda alıyorlar, gideceğiniz yerde tekrar para ödemiyorsunuz.

2- Aynı ofislerin minibüs sistemi mevcut, 7-8 kişi olduğunda hareket ediyorlar. Geze geze otele yada eve gidersiniz. Tek tarife üstünden fiyatlandırmalı. Ücreti 7500-8000 peso arasında değişiyor. Madde 1 ile aynı.

3- Bu yol biraz macera tarzı. Bagajınızı aldınız ve hava alanından çıktınız. Sağ tarafta TURBUS şirketinin şehir merkezine götüren otobüsleri var. Sabah 05:00 den itibaren 00:00 a kadar 10 dakikda bir, diğer saatler dışında her yarım saatte bir çalışıyor. Bu otobüsler sizi Santiago Otobüs Terminali'ne kadar götürüyor. Fiyatı 1700 peso. 


Taksi Ofisleri
Dış Hatlar Çıkış 

Kara yolu ile başka ülkeden geliyorsunuz, uçakta verilen belgenin aynısı otobüste de veriliyor. Ben bir kere Arjantin'den otobüsle geldim. Her iki ülkenin tatil günlerinde sınır kapısında 2-3 saat süren beklemeler yaşanıyor. Ayrıca kış aylarında hava şartlarından dolayı yollar kapandığından sınır kapısında işlemler yapılmıyor. 


Paso Los Libertadores

Otelde kalcaksınız zaten gelmeden ayarlamışsınız demektir, gelmeden dayalı döşeli apartman dairesi kiralamak için şu sayfalar işinizi görür :
http://www.contactchile.cl/en/housing-in-chile/furnished-apartments/index.html 
http://www.chileinside.cl/en/extras/housing-in-chile
http://jc-apartments.cl/

Aklınızda olsun hava limanı yada otobüs terminalinde fazla dolar bozdurmayın, şehir içine göre 10-15 peso aşağıdan bozuyorlar. İlk etapta 100-200 dolar/euro arası bozdurmak en mantıklısı. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder